Patrimoniul Muzeului

Muzeul cuprinde locuinte montate din zonele Lovistea , Dragasani , Horezu , Balcesti si din localitatile Boisoara , Mihaesti , Olanu , Otesani, Maldaresti , Malaia , Mateesti , Stoenesti , Olteanca , Milcoiu , N.Balcescu , Tomsani.

In acest muzeu intalnim de asemenea scoala din Sirineasa , in stilul vechi practicat in vremea lui Spiru Haret , hanul lui Bogdan de la Malaia si stana din Zmeuret-Cacova , un han de la sfârsitul secolului al XIX-lea din satul Saliste , comuna Malaia, o biserica din lemn, construita la 1785 si transferata din comuna Nicolae Balcescu, un scrânciob din comuna Stoenesti, iar în perspectiva acest sector va fi completat cu o primarie rurala, precum si cu alte obiective cu valoare arhitectonica.

Toate interioarele locuintelor sunt mobilate si au obiecte de arta populara specifice zonei respective.Numarul acestora ajunge la peste 12 000 de exemplare cum ar fi : lazi , mese , fete de masa , prosoape , ii , camasi , marame, cojoace  , costume de nunta  lucrate cu borangic etc.

Muzeul este organizat in sectoare : locuinte , gospodarii , constructii socio-culturale si mestesugaresti.

 

Sectia de etnografie si Arta Populara Bujoreni

Colectiile de etnografie si arta popular de la Bujoreni cuprind peste 12 000 de bunuri cultural si de patrimoniu national ( port , textile , crestaturi in lemn , ceramica ) . Complexul etnografic este organizat in jurul culei Bujoreanu , contruita la inceputul secolului al XVIII-lea , din piatra si caramida , cu doua niveluri , avand exteriorul netencuit .

Sinteza a satului traditional valcea , sectia de arhitectura valceana inaugurate in anul 1974 poseda un numar de 67 unitati , organizate in sectoare : locuinta , gospodarie , constructii socio – cultural si mestesuguri . Arhitectura populara din zona Valcii are o infatisare eleganta si deosebit de pitoreasca , lucru ce se remarca prin cele 21 de unitati din sectorul locuinta ( casele cu foisor provenite din localitatile Barlogu , Maldarestii de Jos , Milcoiu , Nicolae Balcescu ) . Deosebit de interesante sunt si casele de la Tomsani , Mitrofani si Cernisoara .

Muzeul poseda gospodarii organizate pe principiul ocupatiilor traditionale de agricultor – Alunu si Prundeni , de pomicultor – Maldaresti si Otesani , de viticultor – Boisoara , Brezoi si Mitrofani . Gospodariile au o serie de acareturi : patule din nuiele impletite , magazii din barne de gorun , grajduri si cotete pentru cresterea pasarilor si a animalelor mici . Deosebite sunt si instalatiile tehnice piua , moara , cuptorul de urscat prune , cuptorul de ars oale , fantani cu roata , stiubeie cu cumpana . Perspectiva istorica pe baza careia s-a organizat sectia a determinat integrarea in muzeu a unor institutii cu functionalitte specifica : hanul satesc de popas , scoala de tip Spiru Harent , Biserica din lemn , care ofera vizitatorului un cadru instructive , iar specialistilor un loc de documentare asupra valorilor culturii populare valcene .

Interiorul caselor este mobilat cu lazi dulgheresti ornamentate cu motive geometrice , scaunele de vatra si pentru masa , paturi cu tablii , mese , cauce , cat si cu ceramic din zonele Horezu , Lungesti si Vladesti .

De o valoare deosebita sunt si costumele de nunta lucrate din borangic sibrodate cu matase , subele barbatesti din dimie alba cu gaitane si tighele , zavelcile si catrintele cu reprezentari geometrice si antropomorfe , scoartele si paretarele lucrate din lana .

 

Muzeul satului Bujoreni poarta incarcatura istorica , arhitecturala , socio-culturala  a zonei Valcii reprezentand un important punct turistic  , martor  al dainuirii oamenilor .

Muzeul poarta unicitatea zonei  ,puritatea  peisajelor, exponate unice  ale unor locuri definite de comorile inestimabile ale acestuia – folclorice , traditionale …

Fiecare muzeu al satului  este unic deoarece reprezinta specificul zonei, fiecare regiune dezvoltandu-se  conform  evolutiei si influentelor istorice si culturale.

Muzeul Satului Valcean a capatat de-a lungul timpului o importanta deosebita pe plan local, national  cat si international.Din pacate , desi  poarta o bogata si veche traditie  folclorica  si o valoare culturala autentica  acesta nu este inca  suficient valorificat si promovat pe plan national si international .

 

Reclame
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.